Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Erbjudande Från

ETT VARV RUNT VACKRA VÄTTERN

Sveriges bästa glass, fantastiska vyer och handgjortgodis. Följ med på en resa runt Vättern – till pittoreska städer, sagolika slott och kristallklart badvatten.

Text: Maria Lindberg. Foto: Martina Wärenfeldt

Det doftar ljuvligt sött ända ut på gatan. På Venus Choklad i Askersund, vid den nordligaste spetsen av Vättern, skapas praliner och efterrätter av bästa kvalitet. Allt är handgjort och kan avnjutas i butikens kafé.

– Vi använder bara naturliga smaker och färger i chokladen, berättar Tea Malmborg som arbetar i butiken. Hon bjuder på en pralin och berättar om den hantverksmässiga tillverkningen.

Choklad är inte det enda handgjorda godiset runt Vättern. En bit söderut ligger Gränna med sina polkagrisar, men dit återkommer vi senare.

Polkagristillverkning och strömming

Vid ett besök i Askersund bör man inte missa den pittoreska staden och avnjuta en bit mat vid en av matbodarna nere vid hamnen. Vi tar oss vidare. Väg 50 går utmed Vätterns östra sida söderut och tar upptäcktsresande förbi den gamla brunnsmiljön i Medevi brunn. Här finns både värdshus och kafé.

Varje dag genomförs en så kallad grötlunk – en originell tradition från 1860-talet då Medevi var en hälsobrunn. En orkester marscherar och spelar melodier i en promenad tillsammans med besökarna.

Längre ner utmed sjöns östra strand ligger Motala med ett lite udda motormuseum som inte enbart lockar de redan motorfrälsta. Här samsas veteranbilar med gamla skrivmaskiner, motorcyklar, en komplett bilverkstad från 20-talet och flera gamla folkkära kändisars bilar – bland annat Siv Malmkvists
turnébil från 60-talet.

– Det är kul med sådana här museum där man känner igen saker från sin barndom, säger Bertil Lundin som är på besök tillsammans med Ingegerd Wennbom.

Motala bilmuseum och 31:ans Glass och Kök

Vackra vyer och rosenbuskar

Utsikten vid Vättern är slående. Ett tips är att hålla sig på vägar som går längs strandkanten för att uppleva vyerna allra bäst. På vägen förflyttas man tillbaka till 1300- och 1500-talen när man stannar till vid Vadstena slott och Heliga Birgittas kloster.

Vadstenas smala vindlande kullerstensgator med rosenbuskar och små pastellfärgade hus ramar in det pampiga slottet med sin dramatiska historia. Den kan man få uppleva på de spännande vandringarna där du som besökare kan bli utskälld av Gustav Vasa eller möta kvinnorna runt Vasatronen.

Polkagrisens hemort

Lilla samhället Hästholmen är lätt att missa. Men gör inte det. Här finns en fin liten hamn och, inte minst, Sveriges kanske bästa glass. Karolina och Håkan Johansson driver 31:ans Glass och Kök.

– Vi gör 120 olika sorters glass, och vi använder mjölk i stället för grädde precis som i italiensk glass, säger Håkan stolt. I det mysiga fiket kan glassugna besökare avnjuta SM-vinnaren – äppelpajsglass.

Strax norr om Hästholmen ligger Alvastra klosterruin, en vacker och magisk plats som kastar oss tillbaka till 1100-talet. Den heliga Birgitta fick många av sina mest omtalade uppenbarelser på just Alvastra. Smaklökarna kan behöva vila lite innan besöket i polkagris-metropolen Gränna.

Då är ett stopp vid Ellen Keys Strand, mittemellan Vadstena och Ödeshög, perfekt. Författaren och kvinnorättskämpen byggde 1911 ett smakfullt hem precis intill Vätterns strand. Här lät hon arbetarkvinnor från städerna komma ut på landet och vila upp sig. Som besökare kan du vandra i den branta trädgården och gå en guidad visning inne i det makalösa huset.

Fortsatt söderut är det bästa valet den mindre vägen precis utmed sjökanten – och inte ta sig upp på E4:an. Utsikten är oslagbar och du kör rakt in i Gränna. Här kantas gatan av polkagrisbutiker där sötsakerna kokas, rullas och förpackas. För dig som gillar antikviteter finns här många loppisar och hantverksbutiker på gatorna ner mot vattnet.

Vill du uppleva spännande och smått galen historia kan du göra det med Andréexpeditionen på Grenna museum. I ett interaktivt museum med riktiga luftballonger och den döde Andrées fingernaglar visas luftballongsfärden till Arktis, den som slutade med död för alla tre äventyrarna. Avrunda dagen med en härlig middag ute. I närheten av Gränna finns två utmärkta matställen

– Västanå slott och Gyllene Uttern. Gyllene Uttern, uppfört 1930, är Sveriges första motorhotell och en institution i bygden. Här serveras middag på verandan med utsikt över Vättern.

Västanå slott erbjuder lyxig trerättersmiddag i den välbevarade slottsmiljön från 1920-tal. Det känns som att vara del av en film när man vandrar runt i slottet mellan stora målningar, rustningar, konst och rikt utsmyckade gamla möbler.

Fågelmuseet i Jönköpings stadspark

Charmiga Jönköping

Jönköping ligger som ett glittrande ankare vid Vätterns sydligaste spets. Här finns ett rikt utbud av restauranger och andra nöjen. Finns det barn med på resan blir ett besök i stadsparkens stora lekpark väldigt omtyckt. I parken finns också restaurangen Stugan med slående utsikt över hela staden och Vättern. Ett något udda inslag är det vackra tegelhuset Fågelmuseet som ligger precis bredvid restaurangen och är fullt med uppstoppade fåglar.

Charmiga gamla tegelhus finns också på tändsticksområdet. Här ligger Tändsticksmuseet som berättar den intressanta historien om hur säkerhetständstickan satte både Sverige och Jönköping på världskartan. Ett museum som även passar barnfamiljer.

– Det här är perfekt för oss en regnig dag som denna, konstaterar familjen Carlquist som turistar i Jönköping.

Nästan halvvägs upp på Vätterns västra sida ligger Hjo med sina pastellfärgade trähus förskönade med snickarglädje, tinnar och torn. Allra längst ner vid stranden ligger de gamla badhytterna som små godispastiller. Med sin fyr och båthamn är Hjo ett måste att stanna till i – om så bara för att beundra solnedgången en sommarkväll.

Tyngre och mer allvarlig är fästningen i Karlsborg, tre mil norr om Hjo. En imponerande byggnad där det fortfarande är militär aktivitet. Här finns massor för både den historieintresserade och hungriga, flera kaféer och så fästningsmuseet där man bland annat kan gå på historisk äventyrstur, stadsvandring och så finns lilla guldjakten för de allra minsta.

Kaffepaus på Forsviks Café & Mat vid Göta Kanal och ett dopp i Djäknesundet

Som en liten avstickare från Vätterns strandkant, bara 10 minuter från Karlsborg, ligger mysiga Forsvik. Här finns Forsviks bruk med 600 år svensk industrihistoria, och du får inte missa restaurangens fantastiskt fina uteservering invid Göta kanal.

Oavsett var någonstans runt Vättern du befinner dig så går det givetvis alltid att hitta en plats för att ta ett dopp. Vättern är en djup sjö med kallt, klart vatten. Allra bästa badtipset är att ta sig till Djäknasundet – ett undanskymt badparadis 20 minuter norr om Karlsborg. En smal skogsväg leder ner till en parkering. (Ej husvagn eller husbil) Därifrån är det en promenad genom skogen på en grusväg för att komma till en fin sandstrand inramad av klippor och träd. Allra bästa tiden för ett besök är första halvan av dagen – när morgonsolen ger värme inför det uppfriskande doppet.

Campingplatser runt Vättern

Sortera:
Kartvy
Annonser